Κατά τη διάρκεια των απνοιών η στάθμη του οξυγόνου στον οργανισμό πέφτει, με αποτέλεσμα να κουράζεται η καρδιά, ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες και κατ’ επέκταση ολόκληρος ο οργανισμός. Άμεσο αποτέλεσμα είναι το αίσθημα κόπωσης του ασθενή την επόμενη ημέρα, η ημερήσια υπνηλία, η αδυναμία συγκέντρωσης κ.ο.κ.. Στην πορεία του χρόνου, τα προβλήματα είναι εν δυνάμει μεγαλύτερα και μπορεί να αφορούν μεταβολικές παθήσεις (αύξηση σωματικού βάρους, σακχαρώδης διαβήτης, υπερλιπιδαιμία), καρδιοπάθειες, αγγειοπάθειες κ.ο.κ.. Η διάγνωση και η αντιμετώπιση του, μπορεί να έχει άμεσα και σημαντικά αποτελέσματα στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου και να αποτελέσει τη βάση για τη συνολική βελτίωση της υγείας του.
Ιδιαίτερα σοβαρή εκδήλωση του συνδρόμου αποτελεί ο ακούσιος ύπνος κατά τη διάρκεια της οδήγησης και η πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων. Για αυτόν το λόγο, θεωρείται υποχρεωτικός δια νόμου, ο έλεγχος σε επαγγελματίες οδηγούς πριν τη χορήγηση διπλώματος οδήγησης (ΦΕΚ 2734/Β/16-12-2015).
Η διάγνωση του συνδρόμου πραγματοποιείται με ειδική μελέτη ύπνου. Ο ασθενής συνδέεται με ειδικά μηχανήματα για ένα βράδυ, που καταγράφουν πληροφορίες για βασικές ζωτικές λειτουργίες μας (πχ. καρδιά, αναπνοή, εγκεφαλικά κύματα -- πολυσωματοκαταγραφική μελέτη). Αναλόγως των αποτελεσμάτων, αποφασίζεται ο περαιτέρω έλεγχος και οι δυνατότητες αντιμετώπισης.
Επικοινωνήστε μαζί μας αν θέλετε, για περαιτέρω ενημέρωση.